Planetarni mlin Pulverisette 5/4

Planetarni mlin

Model: Pulverisette 5/4

Proizvajalec: Fritsch GmbH

Leto: 2023

Nabavo je delno financirala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije v okviru Paketa 21.

 

Planetarni mlin Pulverisette 5/4 Nemškega proizvajalca Fritsch GmbH je nepogrešljivi del opreme za sintezo keramičnih prahov. Namenjen je tako mletju prašnih delcev, tj. zmanjšanju velikost delcev (pod 1 mm), kot mešanju prahov različnih kemijskih sestav (recimo v postopku homogenizacije prašne mešanice).

Ob pravilnem uravnoteženju, omogoča mlin mletje s štirimi posodami hkrati (prostornina posod do 225 ml). Visoka vrtilna hitrost nosilnega diska (400 obratov/minuto) zagotavlja pogoje za uporabo mlina v namene t.i. visokoenergijskega mletja ali mehanokemijske sinteze, s čimer je dejansko možno keramične prahove sintetizirati direktno med mletjem, brez potrebe po segrevanju prašnih mešanic.

Delovanje mlina je možno programirati s časovnimi zamiki in z različnimi mlevnimi pogoji. Dejanska vrtilna hitrost se beleži digitalno. Mlin je varno zastavljen in zagotavlja varno mletje z avtomatsko regulacijo vrtilne hitrosti v primeru preobremenjenosti.

Odgovorna oseba: Tadej Rojac, tadej.rojac@ijs.si

Lokacija opreme: Odsek za elektronko keramiko, IJS, Jamova 39, 1000 Ljubljana

Zahtevana stopnja izkušenj:  Za uporabo opreme je potrebno opraviti usposabljanje.

Rezervacija opreme: Po dogovoru z odgovorno osebo