Prof. dr. Barbara Malič je prejela Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju raziskav elektrokaloričnih keramičnih materialov

Prof. dr. Barbara Malič je prejela Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju raziskav elektrokaloričnih keramičnih materialov

Prof. dr. Barbara Malič je znanstvena svetnica in vodja Odseka za elektronsko keramiko na Institutu Jožef Stefan ter redna profesorica kemije materialov na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana.

Posveča se raziskavam relaksorsko-feroelektričnih keramičnih materialov z izjemnimi elektrokaloričnimi lastnostmi. S sodelavci je prva pokazala, da je elektrokalorični pojav, to je adiabatna in reverzibilna sprememba temperature v polarnem materialu pod vplivom električnega polja, poleg kemijske sestave kritično odvisen tudi od mikrostrukture. Večplastni keramični elementi s skrbno načrtovano mikrostrukturo tudi po milijon ciklih električnega polja skoraj ne izkazujejo zmanjševanja elektrokaloričnega odziva in so primerni kandidati za tehnologije hlajenja.

V sodelovanju s kolegi s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani in Odseka za fiziko trdne snovi Instituta Jožef Stefan so uporabnost elektrokaloričnih keramičnih materialov potrdili s prototipno hladilno napravo, ki je med testiranjem izkazala učinkovito delovanje. Izum so patentno zaščitili v Evropski skupnosti, ZDA in na Kitajskem.

Iskrene čestitke!

Avtor fotografije: Nebojša Tejić / STA