Projekta INTcerSEN in PiezoMEMS sta pridobila naziv “Zgodba o uspehu M-ERA.NET”

Projekta INTcerSEN in PiezoMEMS sta pridobila naziv “Zgodba o uspehu M-ERA.NET”

M-ERA.NET je mreža, financirana s strani Evropske skupnosti, ki je bila ustanovljena leta 2012. Namen mreže je podpora in povečanje usklajevanja evropskih programov za raziskave in razvoj in s tem povezano financiranje na področju materialov in znanosti. V zadnjih treh letih je dvajset evropskih projektov M-ERA.NET prejelo naziv “Zgodba o uspehu M-ERA.NET”. Na Odseku za elektronsko keramiko smo sodelovali pri kar dveh projektih, ki sta prejeli oznako “Zgodba o uspehu M.ERA-NET”.

Prvi projekt z naslovom »Integrirani elektrokemični senzorji s keramičnimi mikrofluidnimi strukturami (INTcerSEN)« je vodila doc. dr. Hana Uršič Nemevšek. Glavni namen projekta je razvoj in izdelava inovativnih keramičnih mikrofluidnih naprav z integriranimi zaznavnimi funkcijami in aplikacijami na področju biomedicine, okolja in varnosti. Novost projekta je bila nekonvencionalna uporaba tehnologije LTCC (keramika z nizko temperaturo žganja), ki omogoča izdelavo tridimenzionalnih keramičnih struktur z vgrajenimi elektrokemičnimi senzorji, mikrofluidnimi funkcijami in elektroniko za obdelavo signalov in brezžično komunikacijo. Partnerji v projektu so bili:

 1. Technical University Iasi, Iasi, Romunija, koordinator
 2. National Institute for Materials Physics, Magurele, Romunija
 3. Intelectro Iasi SRL, Iasi, Romunija
 4. Institut »Jožef Stefan«, Ljubljana, Slovenija
 5. HIPOT-RR d.o.o., Otočec, Slovenija
 6. DROPSENS, Llanera, Španija
 7. Center odličnosti NAMASTE, Ljubljana, Slovenija

Drugi projekt z naslovom “Piezoelektrični MEMS za učinkovito pridobivanje energije – PiezoMEMS” je vodila prof. dr. Barbara Malič, vodja Odseka za elektronsko keramiko.

V okviru projekta PiezoMEMS smo razvili nov element za piezoelektrično zbiranje energije, ki vključuje mikro-elektro-mehanski sistem (MEMS), piezoelektrične materiale brez svinca, shranjevalni modul in elektronsko vezje. Gre za zbiranje majhnih količin energije (1-100 µW) za avtonomno delovanje prenosnih ali vgrajenih naprav in sistemov. Osrednji element je MEMS, ki ima 20 mikro konzol z nanešeno plastjo piezoelektrika (preizkusili smo tankoplastne piezoelektrične materiale ZnO, KNN in AlN) in elektrode. Konzole so električno povezane tako, da dosežemo čim bolj učinkovito zbiranje energije. Celotni sistem, integriran v keramičnem ohišju, je namenjen kot vir energije za prenosne biomedicinske naprave ali senzorske mreže.

Partnerji v projektu so bili:

 1. National Institute for R&D in Microtechnologies (IMT), Bukarešta, Romunija, koordinator
 2. “Ilie Murgulescu” Institute of Physical Chemistry, Bukarešta, Romunija
 3. Institut “Jožef Stefan”, Ljubljana, Slovenija
 4. HIPOT-RR d.o.o., Otočec, Slovenija
 5. Instytut Technologii Elektronowej, Varšava, Poljska
 6. Romelgen SRL, Bukarešta, Romunija
 7. MEDBRYT Sp., Varšava, Poljska

Spletna stran projekta PiezoMEMS: http://www.imt.ro/piezomems/